program
Uprawnienia Budowlane

Ustawa prawa budowlanego

Ustawa z 2014 roku nawiązuje do kilku regulowanych zawodów. Ustawa w dniu 7.07.1994 ustanowiła nowe pojęcie – patron, oraz określenie – pod patronatem. Wówczas w środowisku budowlanym zawrzało od wątpliwości i dyskusji. Pojawiły się pytania – a co z kierownikiem? Dotychczasowe osoby kierujące procesami budowlanymi poczuły się niepewnie na swoim stanowisku. Skoro pojawiło się nowe określenie na nieznaną funkcję, to zaczęto obawiać się o swoje stanowiska.

program z aktami na uprawnienia budowlane https://uprawnienia-budowlane.com/jednolite-akty-prawne-na-komputer/

patronat a kierownik praktyki zawodowej

Wykazanie różnic

W związku z zasiniałym zamieszaniem wokół nowego pojęcia patronatu, Izba Architektów Rzeczypospolitej Polskiej, postanowiła zająć stanowisko w tej sprawie. Chcieli w ten sposób rozwiać wszelkie spory i wątpliwości oraz raz na zawsze wykazać różnice między stanowiskami. Kim jest więc patron? To osoba, która przejmuje piecze, opiekę. Ponadto spoczywa na niej odpowiedzialność równa projektantowi a nawet mecenasowi.

Kierownik z kolei, to osoba kontrolująca wszystko. Odpowiada za organizację pracy, jest przełożonym dla pracowników i posiada zależność zawodową. Kierownik nadzoruje, zapewnia ciągłość pracy, weryfikuje pracę innych, motywuje i zarządza. Jego postawa powinna pozytywnie wpływać na podwładnych, co z kolei przekłada się potem na efektywność pracy.

materiały do egzaminu na uprawnienia architektoniczne http://uprawnienia-architektoniczne.com/cennik

Stosunek formalno prawny

Różnice najłatwiej będzie wyjaśnić na podstawie praktyki. Jeżeli dana osoba wykonuje praktykę i obie instytucje posiadają różny stosunek formalno prawny, to nazywamy to praktyką pod patronatem. Z kolei w przypadku istnienia stosunku, jest to kierownictwo nad praktyką. W przypadku występowania pokrewieństwa między praktykantem a osobą nadzorującą, to wtedy mówimy o patronie.

Cel

Celem wprowadzenia nowego pojęcia, było ułatwienie osobom wykonywania praktyk. Dzięki temu miały one możliwość odbyć ją w warunkach domowych. Wystarczy, aby praktykant wykazał udział bezpośredni w pracach projektowych. Należy jednak pamiętać, aby patronem była osoba posiadająca minimum pięcioletnie doświadczenie.

Podziel się: